Like fullt er Dronning Elizabeth II dronning også på øya, men den har betydelig selvstyre i det som er ett av verdens lengste parlamenter, nemlig Tynwald etablert av norske vikinger på 800-tallet. Øya var en del av Norge/Danmark helt frem til 1266 da øya, sammen med Hebridene, ble avstått til Alexander III av Skottland ved Perthtraktaten. Den siste norrøne konge av Man var Godred IV Magnusson.
I dag ledes øya av statsministeren (Chief Minister of the Isle of Man) som for øyeblikket er Allan Bell.
Sammen med elever, lærere og mannskap på Skoleskipet Gann var motorsykkelklubben «Holy Riders» med – og det er ikke tilfeldig. Isle of Man er både berømt og beryktet for Manx Gran Prix, det som kanskje er verdens mest berømte motorsykkel løp. Hovedløpet for proffene går i mai, og da kjører de styggfort – men den uken vi skal ned er det «The festival of motorcykles» og da tar man det heldigvis litt roligere. Likevel er det mulig å få testet sykkelen sin over Snaefell, det er nemlig ikke fartsgrenser på Man, utenom tettbebygd strøk.
Isle of Man er også kjent for enkle skatteregler, store båter og de rare Manx-kattene som ikke har noen hale.
For våre elever var dette åpningstoktet, vi dro til sjøs allerede dagen etter skolestart og vil brukte turen til å drille inn rutiner, ble skikkelig godt kjent og kom i gang med undervisningen.